dissabte, 2 de juny del 2012

[Cicle Pleyel] I. Qui era Ignaz Pleyel?

Amb este article comencem el cicle al voltant del Concert per a clarinet (flauta o cello) en Do Major, B. 106, d'Ignaz Pleyel.



Qui era Ignaz Pleyel?

Ignaz Pleyel va ser un compositor i empresari austríac del període clàssic, nascut a Ruppersthal el 18 de juny de 1757. En la seua època de formació va rebre la protecció del comte Ladislaus Erdödy i va ser alumne de Vanhal i Haydn, que influenciaren la seua obra. El mateix comte Erdödy li va proporcionar la seua primera ocupació com a mestre de capella.

A la dècada dels 80 va abandonar Àustria, visitant Itàlia. Allà composaria l'òpera Ifigenia in Aulide a més d'altres obres per encàrrec del Rei de Nàpols. Més tard residiria a Estrasburg, on es casà i desenvolupà el càrrec de mestre de capella de la seua catedral.

El 1789 esclatà la Revolució Francesa, que tingué com a conseqüència directa per a Pleyel la fi de les interpretacions musicals a les esglésies i els concerts públics. Este fet el va obligar a haver de viatjar a Londres per buscar una alternativa professional, on va assolir una bona fortuna amb la qual es compraria una mansió a la seua tornada a Estrasburg.

El 1975 es va traslladar a París, on es dedicaria a la composició, entre d'altres, de música de caire patriòtic, donades les sospites de ser contrari a la Revolució. Allà, també, es dedicaria a la seua tasca empresarial, iniciant una editorial musical que va assolir importància en l'època.

El 1807 es va convertir en constructor de pianos, els coneguts "pianos Pleyel" que en l'actualitat seguixen fabricant-se.


Més informació:

http://www.pleyel.at/pleyel/index.php

http://ca.wikipedia.org/wiki/Ignaz_Pleyel

http://www.napoleon.org/en/reading_room/biographies/files/pleyel_ignaz.asp

http://www.naxos.com/person/Ignaz_Joseph_Pleyel/22774.htm




Este article, com tota la resta, no pretén sustituïr cap enciclopèdia ni cap wiki. Tot el contrari, el que es pretén és resumir i agrupar tots els continguts possibles al voltant de les diverses obres del repertori clarinetístic. Per tant, qualsevol aportació que feu ajudarà a millorar este blog i a augmentar la informació i documentació dels clarinetistes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada